Yleistä virtsarakon ja virtsateiden syövästä


Virtsateiden syövällä tarkoitetaan syöpätautia, joka saa alkunsa virtsateiden limakalvolta. Sijaintinsa perusteella virtsatiesyöpä voidaan jakaa ylävirtsateiden (munuaisallas tai virtsanjohdin) ja virtsarakon syöpään. Tämä jako perustuu anatomiaan, biologisesti kyseessä on sama sairaus.

Virtsarakon syöpä on suhteellisen yleinen syöpätauti, Suomessa todetaan nykyisin noin 1200 uutta tapausta vuodessa (miehillä n. 900 ja naisilla n. 300). Suomessa elää lähes 10 000 ihmistä, jotka ovat saaneet elämänsä aikana virtsarakon syöpädiagnoosin. Virtsarakon syöpä todetaan yleensä vanhemmalla iällä, sairastuneiden keski-ikä on noin 70 vuotta. Vaikka tautia voidaan todeta varsin nuorillakin aikuisilla, se on harvinainen alle 50-vuotiailla.

Taudin selkeästi yleisin riskitekijä on tupakointi. Tupakointi lisää virtsarakon syövän riskiä kolminkertaiseksi ja noin puolet tapauksista selittyy tupakoinnilla. On myös tärkeää tietää, että tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä ja lopettaminen parantaa taudin ennustetta, myös diagnoosin saamisen jälkeen. Muita riskitekijöitä ovat mm. eräät teollisuuskemikaalit (erityisesti metalli, kumi, polttoaine ja maaliteollisuus) ja tietyt lääketieteelliset hoidot (lantion alueen sädehoito, eräät solunsalpaajahoidot).