Skip to content

Ravinnon ja ruokavalion merkitys virtsarakon syövässä

Virtsarakon syöpään sairastunutta saattaa askarruttaa useat erilaiset kysymykset ravintoon liittyen. Pitääkö minun välttää joitakin ruokia? Kannattaako luontaistuotteita tai vitamiinivalmisteita kokeilla? Miten selviän solunsalpaajiin liittyvien vatsavaivojen kanssa? Tämän kirjoituksen tarkoitus on antaa tiivis yleiskuva keskeisistä ravintoasioista, jotka saattavat olla virtsarakon syöpään sairastuneen tai hänen läheisensä mielessä.

Yleisesti terveyttä edistävä ruokavalio

Vaikka ravintotekijöitä ja syöpää koskeva tutkimus on varsin vilkasta, virtsarakon syövän ja ravintotekijöiden yhteydestä tiedetään melko vähän. Yleisesti ottaen on huomattava, että runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutus on ainoa tekijä, jolla on syövän riskiä mahdollisesti vähentävä vaikutus. Sen sijaan mikään yksittäinen ruoka tai ruokavalio ei lisää selvästi virtsarakon syöpää. Tämä on Maailman syöpätutkimussäätiön laajojen kirjallisuuskatsauksien päätelmä.

Maailman syöpätutkimussäätiö suosittaa kaikilla syöpään sairastuneilla samanlaista ruokavaliorunkoa kuin terveillä; säätiön mukaan on oletettavaa, että syövän etenemistä hieman hidastavat samat ruoat jo sairastuneilla kuin estävät terveillä. Ravintoa koskevat keskeiset linjaukset tältä osin ovat: kasviksia, hedelmiä ja marjoja runsaasti, runsaskuituisten tuotteiden, kuten täysjyväviljojen ja papujen, runsas käyttö pääasiallisena hiilihydraatin lähteenä, prosessoidun ja punaisen lihan käytön rajoittaminen alle 300 grammaan viikossa, suolan saannin rajoittaminen sekä energiaa runsaasti sisältävien ruokien, kuten makkaraperunoiden, pizzan ja sokeripitoisten herkkujen, käytön rajoittaminen. Suomalainen ravitsemussuositus on linjassa näiden suosituksien kanssa. Mistään erikoisruokavalioista, kuten niin sanotusta emäksisestä eli pH-ruokavaliosta, ei ole tutkimusnäyttöä syövänhoidossa, joten niiden käyttö ei ole perusteltua.

Vaikka punaista lihaa rajoitetaankin, tulisi jokaisella aterialla ja välipalalla olla kuitenkin vähintään yksi proteiinin lähde. Näitä ovat punaisen lihan lisäksi maitovalmisteet, kala, broileri, kalkkuna, kananmuna, pähkinät ja palkokasvit.

Hyvä ravitsemustila auttaa kudoksia toipumaan leikkauksesta nopeammin ja ylläpitää yleiskuntoa mahdollisten solunsalpaajien aikana.

 

Ruuan laatu ja käsittely solunsalpaajahoitojen aikana

Lue lisää

Vatsaoireiden hoito

Lue lisää

Vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet ja luontaistuotteet

Lue lisää

Liika laihtuminen ongelmana

Lue lisää

Kuuntele syöpäpotilaan ravitsemus -äänikirjaa

Kokonaisvaltaisessa syövän hoidossa huomioidaan syöpään sairastunut ja hänen läheisensä kaikkine tarpeineen. Yksi tärkeä osa hoitoa on riittävä ja laadukas ravitsemus, joka auttaa ylläpitämään yleiskuntoa ja jaksamaan sairauden kanssa.

Syöpäpotilaan äänikirjassa käsitellään ravitsemusta osana kokonaisvaltaista syövän hoitoa.

Äänikirja on toteutettu Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Roche Oy:n yhteistyönä.
Äänikirjan kirjoittajat: onkologi Veera Salminen ja ravitsemusterapeutti Meeri Engren, Tays

M-FI-00001098

Hae