Lähetteen tiedot ohjaavat urologian poliklinikkakäyntiä. Usein jo ennen poliklinikkakäyntiä otetaan virtsa- ja verikokeita, joiden vastaukset ovat käytössä vastaanotolla. Tilanteesta riippuen edeltävästi saatetaan tehdä ultraäänitutkimus (UÄ) virtsaelimistä tai virtsateiden varjoainekuvaus tietokoneella (TT-urografia).
Jos lähetteen perusteella on syytä epäillä virtsarakon syöpää, yleensä ohjelmoidaan jo ensikäynnillä tehtäväksi virtsarakon tähystys eli kystoskopia. Virtsarakon tähystyksessä lääkäri katsoo virtsarakon sisälle taipuisalla tähystimellä. Tähystimen koko on vastaava kuin tavallisen virtsakatetrin. Tutkimus ei yleensä ole kivulias, mutta saattaa tuntua epämiellyttävältä.
Tyypillinen virtsarakon syöpä näkyy tähystyksessä. Kokenut urologi pystyy usein arvioimaan jo tähystyslöydöksen perusteella, onko kyseessä virtsarakon syöpä. Lopullinen varmistus diagnoosille saadaan kuitenkin vasta, kun patologi on arvioinut koepalan. Tavallisesti poliklinikalla ei kannata ottaa koepaloja, koska hyvä koepala sisältää virtsarakon seinämän lihasta. Luotettava, lihasta sisältävä, koepala on usein helpompi ottaa leikkaussaliolosuhteissa.
Jos urologi näkee kystoskopiassa virtsarakon syövän suhteen epäilyttävän löydöksen, ohjelmoi hän tarpeen mukaan radiologisia tutkimuksia ja asettaa potilaan leikkausjonoon virtsarakon kasvaimen poistoa varten.
Virtsarakon tähystyksen eli kystoskopian kulku
Potilas menee pitkälleen tutkimuspöydälle. Useimmiten miespotilas makaa tasaisella pöydällä ja naiset asetetaan gynekologiseen asentoon. Tilanteesta riippuen, joskus miestenkin jalat voidaan nostaa kohoasentoon. Sairaanhoitaja suorittaa alapesun vedellä, laittaa virtsaputkeen puudutetta sisältävää geeliä ja asettelee puhtaat liinat potilaan suojaksi. Lääkäri pujottaa taipuisan tähystimen virtsaputkesta. Virtsarakon sulkijalihasten kohta on usein tiukka ja potilaasta saattaa tuntua ikävältä muutaman sekunnin hetki, kun tähystin ohittaa sulkijalihaksen kohdan. Lääkäri täyttää virtsarakkoa vedellä, jotta poimuinen virtsarakon seinä oikenee. Lääkäri tarkastelee koko virtsarakon sisäpinnan ja lopuksi virtsarakkoa tyhjennetään vedestä. Tutkimuksen aikana lääkäri näkee myös virtsaputken alueen. Tutkimuksen jälkeen puudutegeeliä saattaa valua virtsaputkesta, minkä vuoksi potilaalle annetaan pieni vaippa alushousujen suojaksi. Tutkimukseen menee kokonaisuudessaan noin 5 minuuttia.