Hoitolinjoja ajatellen tärkein jako on kasvainten luokittelu ns. pinnallisiin ja invasiivisiin kasvaimiin. Pinnallisilla kasvaimilla viitataan syöpiin, joissa kasvain on rajoittunut ainoastaan limakalvoon tai kasvaa syvyyssuunnassa ainoastaan limakalvon välittömään alaisuuteen. lnvasiivisilla kasvaimilla tarkoitetaan syöpiä, joissa kasvaimen syvyyskasvu on ulottunut jo rakkolihakseen tai syvemmälle.
Toinen luokitukseen vaikuttava seikka on kasvaimen erilaistumisaste (gradus), joka käytännössä kertoo kasvaimen aggressiivisuudesta. Pinnalliset kasvaimet voivat olla hyvin erilaistuneita (low grade) ja siten vähäisesti aggressiivisia ja hidaskasvuisia tai sitten huonosti erilaistuneita (high grade), aggressiivisempisia ja nopeakasvuisia. Käytännössä kaikki invasiiviset kasvaimet ovat huonosti erilaistuneita.
Pinnalliseen virtsarakon syöpään kuuluu monentyyppisiä kasvaimia. Osassa ennuste on erinomaisen hyvä ja näihin kasvaimiin liittyy ainoastaan uusiutumisriskiä (kasvain ilmaantuu myöhemmin samanlaisena, mutta ei edelleenkään ole aggressiivista tyyppiä). Osa on kuitenkin huonomman ennusteen tautia ja näissä kasvain voi edetä eli muuttua aggressiivisemmaksi ja invasiiviseksi (kasvaa syvemmälle virtsarakon seinämään). Invasiivisiin kasvaimiin liittyy metastasointi eli etäpesäkkeiden lähettämisriski ja siten ne ovat mahdollisesti jopa hengenvaarallisia.
Pinnallisessa syövässä kasvaimet jaetaan käytännössä kolmeen tyyppiin.
T-luokka kertoo kasvaimen syvyyden.
N-luokka kertoo minkä verran kasvain on levinnyt imusolmukkeisiin. N0 tarkoittaa, että kasvain ei ole levinnyt imusolmukkeisiin. N1 tarkoittaa, että kasvain on levinnyt imusolmukkeisiin.
M-luokka kertoo onko kasvain levinnyt muihin elimiin. M0 tarkoittaa, että kasvain ei ole ole levinnyt muihin elimiin ja M1 kertoo, että kasvain on levinnyt muualle elimistöön.