Hyppää sisältöön

Virtsarakon syövän luokittelu

Hoitolinjoja ajatellen tärkein jako on kasvainten luokittelu ns. pinnallisiin ja invasiivisiin kasvaimiin. Pinnallisilla kasvaimilla viitataan syöpiin, joissa kasvain on rajoittunut ainoastaan limakalvoon tai kasvaa syvyyssuunnassa ainoastaan limakalvon välittömään alaisuuteen. lnvasiivisilla kasvaimilla tarkoitetaan syöpiä, joissa kasvaimen syvyyskasvu on ulottunut jo rakkolihakseen tai syvemmälle.

Toinen luokitukseen vaikuttava seikka on kasvaimen erilaistumisaste (gradus), joka käytännössä kertoo kasvaimen aggressiivisuudesta. Pinnalliset kasvaimet voivat olla hyvin erilaistuneita (low grade) ja siten vähäisesti aggressiivisia ja hidaskasvuisia tai sitten huonosti erilaistuneita (high grade), aggressiivisempisia ja nopeakasvuisia. Käytännössä kaikki invasiiviset kasvaimet ovat huonosti erilaistuneita.

Hoitolinjaa valittaessa on tärkeää huomioida kasvaimen syvyyskasvu sekä kasvaimen erilaistumisaste.

Pinnallisen virtsarakon syövän luokittelu

Pinnalliseen virtsarakon syöpään kuuluu monentyyppisiä kasvaimia. Osassa ennuste on erinomaisen hyvä ja näihin kasvaimiin liittyy ainoastaan uusiutumisriskiä (kasvain ilmaantuu myöhemmin samanlaisena, mutta ei edelleenkään ole aggressiivista tyyppiä). Osa on kuitenkin huonomman ennusteen tautia ja näissä kasvain voi edetä eli muuttua aggressiivisemmaksi ja invasiiviseksi (kasvaa syvemmälle virtsarakon seinämään). Invasiivisiin kasvaimiin liittyy metastasointi eli etäpesäkkeiden lähettämisriski ja siten ne ovat mahdollisesti jopa hengenvaarallisia.

Pinnallisessa syövässä kasvaimet jaetaan käytännössä kolmeen tyyppiin.

  1. Matalan riskin kasvaimet ovat limakalvoon rajoittuvia, pieniä (<3cm), yksittäisiä ja ne ovat hyvin erilaistuneita (low grade).
  2. Keskiriskin kasvaimet ovat muuten samanlaisia, mutta joko suurempia (>3cm) tai niitä on useita.
  3. Korkean riskin kasvaimet ovat huonosti erilaistuneita (high grade) tai ne ovat kasvaneet limakalvon alaiseen kudokseen.

 

Virtsarakon rakenne ja kasvaimen levinneisyysluokitus

TNM-luokitus

T-luokka

T-luokka kertoo kasvaimen syvyyden.

N-luokka

N-luokka kertoo minkä verran kasvain on levinnyt imusolmukkeisiin. N0 tarkoittaa, että kasvain ei ole levinnyt imusolmukkeisiin. N1 tarkoittaa, että kasvain on levinnyt imusolmukkeisiin.

M-luokka

M-luokka kertoo onko kasvain levinnyt muihin elimiin. M0 tarkoittaa, että kasvain ei ole ole levinnyt muihin elimiin ja M1 kertoo, että kasvain on levinnyt muualle elimistöön.

  • Tis: Kasvain on pinnallinen ja litteä sidekudoksen pinnalla
  • Ta: Papillaarinen, ei-invasiivinen karsinooma
  • T1: Kasvain on tunkeutunut sidekudokseen
  • T2: Kasvain on tunkeutunut lihaskerrokseen
  • T3: Kasvain on tunkeutunut lihaskerroksen läpi
  • T4b: Kasvain on tunkeutunut lantion tai vatsaontelon seinämän läpi
  • T4a: Kasvain on tunkeutunut eturauhaseen, kohtuun tai emättimeen
Hoidon valinta

Virtsarakon syövän hoito

Hoidon ja ennusteen perusteella virtsarakon syöpä luokitellaan lihakseen tunkeutumattomaan pinnalliseen, paikallisesti lihakseen tunkeutuvaan tai metastasoituneeseen syöpään. Hoitoa valittaessa keskeistä on myös kasvaimen erilaistumisaste.

Lue lisää hoitovaihtoehdoista

Hae