Hyppää sisältöön

Tietoa virtsarakon syövästä

Virtsateiden syövällä tarkoitetaan syöpätautia, joka saa alkunsa virtsateiden limakalvolta. Sijaintinsa perusteella virtsatiesyöpä voidaan jakaa ylävirtsateiden (munuaisallas tai virtsanjohdin) ja virtsarakon syöpään. Tämä jako perustuu anatomiaan, biologisesti kyseessä on sama sairaus.

Virtsarakon rakenne ja toiminta

Virtsatiet

Virtsateiden tehtävä on muodostaa virtsaa, säilöä sitä ja erittää se elimistöstä sosiaalisesti sopivalla hetkellä. Munuaiset muodostavat virtsan ja se siirtyy munuaiskudoksesta munuaisaltaisiin ja edelleen virtsajohtimien kautta virtsarakkoon. Virtsarakko säilöö virtsaa ja sopivalla hetkellä aktiivisella virtsaamistapahtumalla virtsa poistetaan elimistöstä virtsaputken kautta. Ylävirtsateiden (munuaiset, munuaisallas ja virtsajohtimet) ja virtsarakon osalta naisten ja miesten virtsatiet ovat hyvin samankaltaisia. Naisilla virtsaputki on varsin lyhyt, miehillä pitempi ja alkuosastaan eturauhasen ympäröimä.

 

Virtsarakko

Rakenne

Virtsarakko on lantion pohjalla sijaitseva pallomainen/pussimainen elin. Sen tehtävä on säilöä virtsaa ilman, että virtsasta enää imeytyy nestettä tai muita ainesosia elimistöön. Tämän vuoksi virtsarakon sisäseinämää verhoaa erityinen limakalvo (uroteeli). Limakalvon alla on sidekudosta (lamina propria), lihaskudosta (detrusor) sekä rasvaa.

Toiminta

Virtsarakon anatomia sallii useamman desilitran (yleensä 4-5 dl) virtsan säilömisen ilman virtsarakon paineennousua ja siten mahdollistaa virtsan normaalin virtsan pidätyskyvyn ilman virtsankarkailua. Tämä vaatii normaalia virtsarakon rakennetta ja hermoston toimintaa. Hermosto myös säätelee virtsarakon tyhjentämistä. Virtsaamisen yhteydessä sulkijalihakset rentoutuvat ja rakkolihas supistuu nostaen virtsarakon painetta mahdollistaen virtsaamisen.

RISKITEKIJÄT

Mitkä ovat yleisimmät riskitekijät?

Tupakointi lisää virtsarakon syövän riskiä kolminkertaiseksi. On myös tärkeää tietää, että tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä ja lopettaminen parantaa taudin ennustetta myös diagnoosin saamisen jälkeen.

Lue lisää
Oireet

Mitä oireita virtsarakon syöpään kuuluu?

Virtsarakon syövän yleisin oire on verta virtsassa. Muita oireita voivat olla myös tiheävirtsaisuus, kirvelyä virtsatessa tai yöllinen virtsaamistarve. Näiden perusteella tyypillisesti varataan aika lääkärille oireiden syyn selvittämiseksi.

Lue lisää
Diagnosointi

Miten virtsarakon syöpä todetaan?

Virtsarakon syöpä diagnosoidaan useimmiten sairaalan urologian poliklinikalla tai urologin yksityisvastaanotolla. Tyypillisesti tutkimukset käsittävät virtsarakon tähystyksen, virtsatutkimuksia ja virtsateiden kuvantamisen.

Lue lisää
Virtsarakon syövän luokittelu

Miten virtsarakon syöpä luokitellaan?

Hoidon ja ennusteen perusteella virtsarakon syöpä luokitellaan lihakseen tunkeutumattomaan pinnalliseen, paikallisesti lihakseen tunkeutuvaan tai metastasoituneeseen syöpään. Hoitoa valittaessa keskeistä on myös kasvaimen erilaistumisaste.

Lue lisää
Usein kysyttyä

Vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Käy tutustumassa virtsarakon hoitoa käsitteleviin usein kysyttyihin kysymyksiin. Näihin kysymyksiin ovat vastanneet virtsarakon syöpää hoitavat asiantuntijat.

Lue lisää

Hae