Hyppää sisältöön

Syövän immunoterapia

Syövän immunoterapia on suonensisäisesti annettavaa hoitoa, joka aktivoi omaa puolustusjärjestelmää hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.

Elimistössä syntyy mutaatioiden vuoksi syöpäsoluja, mutta tavallisesti puolustusjärjestelmä pystyy tunnistamaan syöpäsolut epänormaaleiksi ja käynnistää tulehdusreaktion niitä vastaan. Tulehdusreaktion tarkoituksena on houkutella paikalle elimistön puolustuksesta vastaavia soluja ja aineita. Syöpäsolut puolestaan suojautuvat puolustusjärjestelmältä monin tavoin ja pyrkivät piiloutumaan elimistöä puolustavilta T-soluilta eli immuunisoluilta. Yksi syöpäsolujen keino piiloutua puolustusjärjestelmältä on alkaa ilmentää ns. PD-L1-valkuaisainetta (Programmed Death-Ligand 1). Kasvaimen ympäristössä PD-L1 estää immuunivastetta syöpää vastaan.

Syövän immunoterapeuttiset lääkkeet tukevat potilaan puolustusjärjestelmää aktivoimalla immuunivasteen uudelleen. Näin ne auttavat elimistöä taistelemaan syöpää vastaan. Euroopassa on hyväksytty kolme immunoterapeuttista lääkettä edenneen ja leikkaushoitoon soveltumattoman virtsarakon syövän hoitoon: atetsolitsumabi ▼, avelumabi ▼, nivolumabi ▼ ja
pembrolitsumabi ▼.

Viite: Chen DS ja Mellman I. Immunity 2013

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa.

 

Katso video immunoterapiasta:

Hae