Hyppää sisältöön

Levinneen eli metastasoituneen virtsarakon syövän hoito

Levinneellä eli metastasoituneella virtsarakon syövällä tarkoitetaan tilannetta, jossa virtsarakossa sijaitseva kasvain on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön, esimerkiksi imusolmukkeisiin tai keuhkoihin. Syöpäkasvain ei tällöin enää rajoitu vain virtsarakkoon.

Millaista hoitoa on saatavilla?

Leikkauksen ja sitä edeltäneen säde-ja solunsalpaajahoidon jälkeen noin 17 % virtsarakon syövistä uusiutuu. Virtsarakon syövälle on ominaista lähettää etäpesäkkeitä kauempana sijaitseviin imusolmukkeisiin, maksaan, luustoon ja keuhkoihin, mutta aivometastaasit ovat harvinaisia.

Paikallisesti edenneen ja levinneen eli metastasoituneen virtsarakon syövän hoito tapahtuu syöpätautien eli onkologian klinikalla. Oireita lievittävä sädehoito vähentää usein tehokkaasti luustometastaasien aiheuttamia kipuja, mutta on usein aiheellinen myös muiden etäpesäkkeiden aiheuttamissa kiputiloissa tai tilanteessa, jossa etäpesäke aiheuttaa hermon puristumisen. Solunsalpaajahoidolla voidaan myös lievittää sairaudesta johtuvia oireita ja pidentää hyväkuntoisen potilaan elinaikaa. Edennyttä eli etäpesäkkeitä lähettänyttä virtsarakon syöpää sairastavan potilaan keskimääräinen elinaika on vain 4-6 kuukautta pelkällä oireenmukaisella hoidolla. Solunsalpaajahoidoilla keskimääräinen kokonaiselinaika pitenee yli vuoden mittaiseksi. Tehokkaaksi todettuja hoitovaihtoehtoja on useampi, yleisimmin Suomessa käytettävä lääkeyhdistelmä on sisplatiinin ja gemsitabiinin yhdistelmä tai karboplatiinin ja gemsitabiinin yhdistelmä. Hoitovaste kestää keskimäärin noin vuoden ajan. Solunsalpaajahoitoa harkitaan potilaille, joiden yleiskunto ja munuaisten toiminta ovat hyvät.

Mikäli platinapohjainen hoito osoittautuu tehottomaksi, on hoitovaihtoehtoja vähän. Jos potilas on hyväkuntoinen, voidaan toisen linjan hoitona antaa solunsalpaajaa nimeltä vinfluniini. Muitakin solunsalpaajahoitoja on, mutta ne ovat harvemmin käytettyjä Suomessa.

Immuno-onkologiset hoidot eli syövän immunoterapia on suonensisäisesti annettavaa hoitoa, joka aktivoi omaa puolustusjärjestelmää hyökkäämään syöpäsoluja vastaan. Euroopassa on hyväksytty vuoden 2017 aikana kolme immuno-onkologista lääkettä edenneen ja leikkaushoitoon soveltumattoman virtsarakonsyövän hoitoon:
atetsolitsumabi ▼, avelumabi ▼, nivolumabi ▼ ja pembrolitsumabi ▼.

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa.

Miten levinneen taudin hoidon onnistumista mitataan ja miten usein seuranta tapahtuu?

Levinneen taudin hoidon onnistumista mitataan tietokonekuvauksella 2-3 kuukauden välein ja lisäksi esimerkiksi MRI tai PET-TT -kuvantamisella.

Syövän immunoterapia

Immunoterapia levinneen virtsarakon syövän hoidossa

Syövän immunoterapia on suonensisäisesti annettavaa hoitoa, joka aktivoi omaa puolustusjärjestelmää hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.

Lue lisää

Hae